Sanotaan, että kotisivut ovat yrityksen käyntikortti. Ymmärrän ajatuksen itse niin, että kotisivut ovat mahdollisesti ensimmäinen asia, jonka tuleva asiakkaasi näkee yrityksestäsi ja siten niiden tulee olla edustavat. Toisaalta nettisivulta tulee löytyä helposti myös se, mitä haluat asiakkaalle tarjota ja mitä asiakas on toivottavasti etsimässä. Olen kerännyt tähän artikkeliin tietoa kotisivujen teosta, hinnoista ja muista asioista, mitä tulisi huomioida.
Jos yrityksessä ei satu olemaan koodaria, jolla on paljon vapaata aikaa ja vielä designer sekä käytettävyysosaamista, niin jättäisin kotisivujen itse koodaamisen välistä sen ollessa hyvin työlästä. Vaihtoehtoina hyvien kotisivujen tekoon lähinnä pitäisin kotisivukoneella tai jollain sisällönhallintajärjestelmällä tehtyjä kotisivuja. Molemmissa tapauksissa voit tehdä sivusi itse tai ammattilaisen avulla. Käyn seuraavaksi hieman läpi näitä vaihtoehtoja.
Kotisivukoneet perustuvat ajatukseen, jossa työstettäessä kotisivuja näet samalla millaiset kotisivut ovat rakentumassa. Kotisivukoneesta pyritään tekemään käyttäjälle mahdollisimman helppo, jolloin esimerkiksi tekninen puoli, kuten koodi ja kotisivujen ylläpito häivytetään taustalle niin että käyttäjän ei tarvitse niistä murehtia. Periaatteena siis on, että "se" vain toimii.
Kokemukseni perusteella suurimman osan pienistä yrityksistä kannattaa nykyään valita kotisivujen tekoon kotisivukone. On sitten sivut tarkoitus tehdä itse tai teettää ulkopuolisella. Tämä siksi, että kotisivukoneet ovat suunniteltuja juuri pienille yrityksille (ja miksei yhdistyksille ja yksityisille), lisäksi tällöin ei kulu niin paljon arvokasta aikaa kotisivujen luontiin ja ylläpitoon ja toisaalta kotisivukoneilla saa nykyään aikaiseksi kotisivut, jotka ovat nopeat, tyylikkäät, toimivat kaikilla laitteilla ja hakukoneoptimointikin sujuu kotisivukoneiden avulla.
Kansainvälisesti syystäkin menestyneitä ovat esimerkiksi WIX ja Squarespace. Ne ovat hienosti aikanaan iskeneet markkinoille helppokäyttöisyydellä ja tyylikkäillä ulkoasuilla ja ovat siten hyviä valintoja. Esimerkiksi WIX on perinteinen Drag&Drop -tyyppinen kotisivukone, jossa voit käytännössä sijoittaa mitä vain minne vain. Haasteina tällöin lähinnä on mobiilipuoli niin julkaistuilla kotisivuilla kuin muokatessa sitä. Lisäksi Wixiä käytettäessä voi olla hyvä harkita ammattilaisen apua, koska se että voit laittaa mitä vain minne vain vaatii usein design-silmää, jotta lopputulos on edelleen tyylikäs ja käytettävä. Monet kotosivukoneet, kuten juurikin WIX ja Squarespace, ovat olleet markkinoilla pitkään ja siten niillä on haasteena vanha tekninen painolasti. Siten niiden käyttö voi olla hieman hitaampaa verrattuna uudemman tekniikan kotisivukoneisiin.
Kehittämämme Oidom on myös kotisivukone. Se on uusimmilla tekniikoilla varustettu, jotta sen käyttö on nopeaa ja toisaalta, jotta itse kotisivut toimivat nopeasti. Emme myöskään käytä Drag&Dropia. Siihen on kaksi perussyytä. Ilman D&D:tä saimme luotua kotisivukoneen, jossa kotisivujen muokkaus toimii hyvin myös kännykällä ja mielestäni muokkaus on näin myös nopeampaa. Lisäksi reponsiivisuus eli se, että kotisivut toimivat myös kännykän näytöllä, toimii tällöin hyvin.
Oidomin perusvaiheet kotisivujen tekoon:
Jo monet asiakkaamme ovat saaneet tehtyä Oidomilla näyttävät kotisivut. Oidomin kokeilu on ilmaista. Saat siten tehdä Oidomilla kotisivut kaikessa rauhassa ja saat lisäksi julkaisun jälkeen vielä 30 päivää ilmaista käyttöaikaa. Luo ilmainen Oidom-tilisi tästä ja aloita kokeilu.
Vaihtoehtona kotisivukoneille ovat sisällönhallintajärjestelmät (CMS). Näistä tunnetuin ja menestynein on WordPress. Muita ovat esimerkiksi Joomla ja Drupal. WordPressin menestyksen salaisuus on eittämättä sen monipuolisuus, jonka takaa iso yhteisö. WordPressissä voit saada monenlaisia ominaisuuksia toteutettua lisäosien avulla. Sisällönhallintajärjestelmien käyttö vaatii enemmän aikaa tutustua kuin vastaavasti kotisivukoneen käytön oppiminen, koska sisällönhallintajärjestelmät eivät ole yhtä intuitiivisia ja ylläpito on työläämpää ja todennäköisemmin vaatii ammattilaisen apua.
Sisällönhallintajärjestelmien, kuten juuri WordPress, haasteena on myös päivitykset, jotka saattavat rikkoa kotisivut. Siten kannattaa olla käytettävissä sellainen taho, joka voi korjata yllättäen eteen tulleita ongelmia. Useimmiten ongelmia aiheuttavat lisäosat. Lisäksi haasteena on tietoturva, koska lisäosia ovat tehneet monet eri tahot ja niiden kautta tehdään paljon hakkerointeja. Myös kotisivujen nopeus voi kärsiä, jos käyttää paljon lisäosia tai ne ovat huonosti koodattuja. Siten lisäosien ollessa WordPressin paras puoli ovat ne myös sen heikkous. Lisäosia kannattaakin käyttää WordPressissä mahdollisimman vähän.
WordPress tai jokin muu sisällönhallintajärjestelmä on epäilemättä oikein hyvä valinta tietyissä tapauksissa, joissa käyttö on tuttua entuudestaan ja on vaade normaaleita kotisivuja suuremmalle toimintomäärälle. Kannattaa kuitenkin ennen valintaa miettiä josko yrityksesi kannattaisi kuitenkin ottaa kotisivukone, jolloin kotisivut ovat helpommin toteutettavia ja ylläpidettäviä. Nykyiset kotisivukoneet ovat myös hyvin kattavia ominaisuuksien osalta, joten todennäköisesti niissä on ominaisuuksia enemmän kuin tarvetta.
Kallein tapa tehdä kotisivut on käyttää ammattilaisen apua eli erillistä kotisivujen tekijää, mutta se voi olla hyvin perusteltua ja hyödyllistä pitkällä tähtäimellä. Ammattilaisen käyttämisessä yleensä sisällön edelleen toimitat itse, mutta kotisivujen tekijä muotoilee sisällön sopivaksi kotisivuille ja tekee sinulle joitain ulkoasuehdotuksia. Useimmiten ammattilaiset käyttävät joko jotain kotisivukonetta tai sitten sisällönhallintajärjestelmää. Kotisivujen tekijälle maksat joko kertakorvauksen, tuntihinnan tai näiden yhdistelmän. Kotisivujen teettäminen ulkopuolisella maksaa yleisesti joistain sadoista aina tuhansiin euroihin pienten yritysten kohdalla. Tämän lisäksi kannattaa muistaa nettisivujen ylläpidon kustannukset.
Ulkopuolisen kotisivujen tekijän hinta:
sadoista euroista aina tuhansiin pienille yrityksille + ylläpidon kustannukset
Kotisivukoneissa on mahdollista käyttää valmiita sivupohjia ja muokata ulkoasua haluamakseen. Siten ulkoasusta ei tarvitse erikseen maksaa. Lisäksi pakettiin yleensä kuuluu kotisivujen ylläpito eli palvelimet, missä kotisivuja ylläpidetään sekä tekniset päivitykset. Lähinnä käyttäjälle jää sisältöjen luominen. Siten kotisivukone on edullinen ratkaisu pienille ja vasta perustetuille yrityksille, joiden budjetti on tiukka. Lisäksi kotisivujen tekoon ei välttämättä kulu paljoa omaa aikaa suhteessa ammattilaisen toteuttamaan sivustoon sillä molemmissa tapauksissa joutuu todennäköisesti itse järjestämään sisällön.
Kotisivukoneiden hinta:
Yrityksille suunnatut paketit lähtevät yleensä n. 15 eurosta ylöspäin kuukaudessa. Yksityishenkilölle sunnatut paketit ovat yleensä joitain euroja halvempia. Oidomissa on yksi hinta 7.90€/kk (alv. 0) ja se sisältää kaikki Oidomin ominaisuudet.
Sisällönhallintajärjestelmien hinta:
Kun toteutus on ulkopuolisen kautta, alkaen hinnat lähestyvät tuhatta euroa. Ylläpito riippuu paljon, miten raskaasti WordPress-sivut on toteutettu (paljonko lisäosia käytössä). Kevyemmissä asennuksissa voi hyvin käyttää webhotellia, jolloin hinnat alkavat hieman alle kymmenestä eurosta kuukaudessa. Järeämmät ratkaisut voivat kustantaa satoja euroja kuukaudessa. Lisäksi WordPress tarvitsee päivittää ja päivityksen yhteydessä voi tulla ongelmia, joten myös näihin kustannuksiin kannattaa varautua. Sisällönhallintajärjestelmät, kuten WordPress, vaativat usein enemmän aikaa tutustua kotisivujen tekoon kuin kotisivukoneet. WordPressillä on oma palvelu, jossa voi ylläpitää wordpress-sivuja. Sen hinnat yrityksille alkavat 25 eurosta kuukaudessa.
Itse koodattujen nettisivujen hinta:
Käytetty aika + alusta missä kotisivuja ylläpidetään (hinnat alkaen n. 8€/kk).
Kotisivut edustavat yritystäsi, joten niiden kannattaa tietenkin näyttää hyvältä ja palvella hyvin potentiaalisia asiakkaitasi.
Hyvä tapa etsiä inspiraatiota kotisivusi ulkoasulle ja sisältörakenteelle on tarkastella vähän lähemmin sellaisia kotisivuja joita itse tykkäät käyttää. Kannattaa vierailla myös kilpailijoidesi nettisivuilla ja miettiä mikä niissä toimii ja vastaavasti mitä voisit itse tehdä paremmin.
Ennen kuin lähdet fiilistelemään sivuston värivalintoja ja mitä kaikkia hienoja palikoita sinne lisäisit, käytä muutama hetki sisällön suunnitteluun, jos sinulla ei ole sitä jo valmiina. Listaa ylös karkeasti mikä on kotisivujesi tarkoitus: mitä haluat käyttäjän siellä tekevän ja mitä sen tekemiseen tarvitaan. Voit halutessasi hahmotella myös sivurakennetta otsikkotasolla ja tarvittavia elementtejä. Tällainen pienikin etukäteissuunnitelma helpottaa valitsemaan kotisivuillesi sopivan rakenteen. Sinun ei tarvitse tässä vaiheessa vielä kirjoittaa nettisivuja varten täydellisiä sisältöjä, vaan voit hyvin lisätä ja täydennellä niitä lennossa.
Jos olet tekemässä kotisivua yrityksellesi ja käytössäsi on graafinen ohjeistus, kannattaa väri- ja fonttivalinnat tehdä niitä silmälle pitäen. Monesti ohjeistuksissa on fontteihin määritetty erikseen sähköisissä ympäristöissä käytettävät fontit ja väritkin löytyvät ainakin HEX-muodossa, jotka voi syöttää suoraan useimpiin kotisivukoneisiin ja sisällönhallintajärjestelmiin. Jos yritykselläsi ei ole virallista graafista ohjeistusta, mutta olet tehnyt esimerkiksi painotuotteita (käyntikortteja, esitteitä jne.), kannattaa nettisivun tyylikin pitää samassa linjassa.
Sivuston rakennetta, graafista ilmettä ja värimaailmaa suunnitellessasi kiinnitä erityistä huomiota käytettävyyteen. Varmista, että kaikki tärkeimmät elementit ja sisällöt (esimerkiksi yhteystiedot) ovat helposti saatavissa. Etenkin käytettäviä värejä valitessa on hyvä pitää mielessä myös saavutettavuuteen liittyvät yksityiskohdat: tekstin tulee erottua tarpeeksi hyvin taustasta ja värien valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös värisokeat käyttäjät. Eri väriyhdistelmien testaukseen on netissä saatavilla apuvälineitä, esimerkiksi Adoben monipuolinen värityökalu, johon voit syöttää kaksi eri väriä ja sivu kertoo onko näiden välinen kontrasti riittävä. Samalta sivulta löytyy myös Tools-kohdan alta "Color Blind Safe" -työkalu, joka simuloi eri värien kontrastia värisokean silmin.
Kuvilla ja videoilla pystyt helposti elävöittämään nettisivuja ja lisäämään niihin ns. wow-kerrointa. Jos sinulla ei ole käytössä omaa kuvamateriaalia voit etsiä sopivia kuvia kuvapankeista. Maksullisista kuvapankeista pystyt ostamaan käyttöoikeuden haluamaasi kuviin. On olemassa myös täysin ilmaisia kuvapankkeja, kuten Unsplash, joiden käyttöehdot sallivat kuvien vapaan hyödyntämisen.
Nykytrendinä nettisivuilla on isojen kuvaelementtien (ts. hero) ja taustavideoiden käyttö heti sivun yläosassa. Oidomissa edellämainittujen lisäys onnistuu helposti. Jos sinulla ei ole valmiina paikkaan sopivaa kuvaa, voit käyttää Oidomiin sisäänrakennettua Unsplash-kuvapankkia, josta löydät varmasti sopivan korkealaatuisen kuvan tarpeisiisi. Taustavideon voi Oidomissa lisätä Vimeon avulla.
Modernia ilmettä sivullesi saat lisättyä esimerkiksi parallax scrolling -efektillä. Parallax scrollingissa sisällön taustakuva liikkuu sivua alas rullatessa hitaammin kuin sen päällä olevat elementit, kuten teksti.
Yrityksen nettisivujen latausnopeudella on merkitystä. Erityisen tärkeää on, että nettisivut latautuvat tasaisen nopeasti. Tästä tykkäävät ihmisten lisäksi myös hakukoneet. Sisällönhallintajärjestelmissä joudut optimoimaan itse nopeuteen liittyviä asetuksia ja teknisiä ratkaisuja, siinä missä Oidomissa huolehdimme niistä puolestasi. Voit esimerkiksi kokeilla kuinka nopeasti tämän sivuston linkit sivuston yläosassa aukeavat. Käyttämämme uusimmat tekniikat mahdollistavat sen, että sekä Oidomin editori että sillä tehdyt kotisivut ovat nopeat. Lue lisää kotisivujen nopeudesta.
Lisäksi tulisi huolehtia kotisivujen responsiivisuudesta eli siitä, että kotisivut skaalautuvat erilaisiin näyttökokoihin eli ovat hyvin käytettävissä myös esim. kännykällä. Sisällönhallintajärjestelmissä voi vaatia joskus melkoista pikselin viilausta, että kaikki nettisivujen komponentit osuisivat kohdilleen, mahtuvat ruudulle eivätkä mene toistensa päälle. Tätä on hyvä tarkkailla jatkuvasti tehdessä uusia sisältöpäivityksiä. Erityisesti vanhan tekniikan kotisivukoneissa saattaa myös olla hankaluuksia mobiiliystävällisyydessä. Oidomissa on tästä puolesta huolehdittu heti alkuun, eli sivut kuin sivut toimivat myös mobiililaitteilla.
Monesti ajatellaan, että kotisivujen näkyvyydelle ratkaisevassa roolissa olisi se, millä tekniikalla kotisivut on tehty. Näin se ei ole. Hakukoneet on tehty ihmisiä varten, joten myös hakukoneet yrittävät tarjota nimenomaan käyttäjälle parhaan mahdollisen sisällön hakutuloksissaan riippumatta siitä, millä kotisivut on tehty. Näin ollen sisältö ja kotisivujen käyttömukavuuson tärkeää.
On siis totta, että on joitain asioita, jotka myötävaikuttavat kotisivujen hakukonenäkyvyyteen, jotka liittyvät siihen, millä kotisivut on tehty ja missä niitä ylläpidetään. Ne kuitenkin liittyvät lähinnä siihen, että kotisivut latautuvat nopeasti, ovat responsiiviset ja voit muokata metatietoja ja kotisivujen url-osoitetta (nämä ns. hakukoneoptimoinnit voi käytännössä tehdä millä vain tässä kirjoituksessa esitellyllä tavalla).
Hakukoneoptimoinnissa kannattaa keskittyä laadukkaaseen sisältöön. Sinun kannattaa tarjota kotisivuillasi sellaista sisältöä, joka kävijöitä kiinnostaa ja josta he voivat saada helposti lisätietoa etsimästään asiasta. Esimerkkinä voidaan käyttää laadukkaita blogiartikkeleita.
Lisätietoja hakukoneoptimoinnista.
Muista aina tarjota sisällössäsi helposti perustiedot. Eli esimerkiksi ravintola-alan yrityksen kannattaa näyttää selkeästi kotisivuilla mistä heidät löytää, mitkä ovat ajantasaiset aukioloajat, mihin voi soittaa ja toisaalta mitä heillä on tarjolla. Ajattele kuin asiakkaasi ja miksi hän ylipäätään tulee kotisivullesi. Jos haluat, että asiakas tilaa kotisivuiltasi jotain tai täyttää lomakkeen, kannattaa kehotuksen toimintaan näkyä selkeästi.
Kotisivujen ylläpidon jakaisin kolmeen osaan eli mitä ylläpidolla yleensäkin tarkoitetaan:
Kotisivukoneet hoitavat yleensä näistä palvelinpuolen sekä tekniset ongelmat liittyen kotisivujen toimintaan. Tällöin asiakkaalle jää vain itse sisällön muokkaus. Sisällönhallintajärjestelmissä palvelinten ylläpito yleensä ulkoistetaan eli kotisivuja pidetään tällöin webhotellissa. Tekniset ongelmat voi joko ratkoa vielä erillinen osapuoli, kuten kotisivujen tekijä tai joku muu kumppani tai joissain tapauksissa asiakas itse.
Sisällön osalta useimmiten asiakas itse hoitaa niiden päivitykset. Tästä syystä onkin fiksua etsiä sellainen ohjelma kotisivujen ylläpitoon, että sitä kotisivujen sisällön päivittäjä osaa myös käyttää.
Verkkokauppaohjelmistot voivat olla erikseen omia sovelluksiaan, mutta osalla kotisivukoneista on tarjolla omat verkkokauppansa tai niihin voi liittää jonkin kolmannen osapuolen verkkokaupan. Tunnettuja verkkokauppaohjelmistoja ovat esimerkiksi Shopify ja Ecwid. Oidomiin voit lisätä kätevästi Ecwidin upotetun koodin avulla eli käytännössä saat koodipätkän Ecwidiltä ja voit kopioida ja liittää sen Oidomiin. Sisällönhallintajärjestelmissä on myös mahdollista lisätä verkkokauppa. Esimerkiksi WordPress-sivustoissa on usein käytössä Woocommerce.
Vaikka tämä kirjoitus on pääasiassa kotisivujen tekemiseen liittyen, niin en voi olla mainitsematta samassa yhteydessä domaineja ja sähköposteja. Domainit eli esimerkiksi oidom.fi tai oidom.com ovat tärkeä osa kotisivuja ja jokaisella yrityksellä tulisi olla oma domain.
Myös meille Oidomissa voit lisätä kotisivuille helposti oman domainin ja voit hankkia domainin mistä vain haluamastasi palvelusta (ottamalla yhteyttä meihin voimme myös tarvittaessa suositella hyviä ja edullisia tahoja).
Sähköpostien kannattaa olla myös omalla domainilla, jolloin välität ammattimaisen kuvan toiminnastasi asiakkaillesi. Suosittelen hankkimaan markkinoiden parhaan sähköpostin eli Gmailin. Saat Gmailin Workspaceen liitettyä myös oman domainisi. Tällä tavoin saat itsellesi kätevästi kotisivut ja sähköpostit kuntoon Oidomin ja Gmailin avulla.
Toivottavasti löysit tästä artikkelista apua ja ideoita kotisivujesi tekoon liittyen. Mikäli kiinnostuit kokeilemaan olisiko Oidom sopiva työkalu sinulle tai yrityksellesi, niin luo täältä ilmainen Oidom-tilisi. Kokeilu on ilmaista ja lisäksi julkaisun jälkeen saat vielä 30 päivää ilmaista käyttöaikaa.
Olen yksi Oidom Oy:n perustajista. Olen ollut aiemmin mukana perustamassa Suomen menestyneimpiä hosting-alan yrityksiä, joissa on ylläpidetty kymmeniä tuhansia yritysten kotisivuja. Minulla on kotisivualalta jo yli kymmenen vuoden kokemus. Oidomin kautta haluan olla auttamassa asiakasta online-näkyvyyden kanssa.
Ma-su (9-19)
Sähköposti: [email protected]
© Oidom Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Käyttöehdot • Tietosuojaseloste •