Nettisivujen vierailijoista 10% poistuu, jos nettisivut eivät ole riittävän käytettävät. 40 % poistuu, jos nettisivujen lataaminen kestää yli 3 sekuntia. On siis oleellista, että nettisivujen käyttökokemus on kunnossa.
Core Web Vitals -mittareiden tavoitteena on mitata nettisivujen käyttökokemusta. Se koostuu latausnopeuden, interaktiivisuuden ja visuaalista vakauden mittaamisesta. Core Web Vitals sisältyy Googlen kutsumiin Page Experience -mittareihin. Näitä mittareita ovat myös mobiiliystävällisyys, HTTPS-suojaus sekä häiritsevät välitapahtumat, kuten pop-upit. Core Web Vitals -mittarit ovat seuraavat:
Aika sekunteina ennen kuin käyttäjä näkee sivun suurimman sisältöelementin. Alle 2,5 sekuntia pidetään hyvänä käyttäjäkokemusta ajatellen.
Tällä mitataan käyttäjän interaktiivisuutta (esim. kun käyttäjä klikkaa jotain painiketta sivulla). Tämän arvon on hyvä olla alle 100 millisekuntia.
Sivun visuaalinen vakaus, eli vaihtavatko elementit sivulla paikkaa latauksen aikana. Arvon tulisi olla alle 0,1. Mitä isompi arvo, sitä enemmän elementit siirtyvät sivulla latauksen aikana, joka on käyttäjäkokemuksen kannalta huonoa.
Nettisivujen toiminta mobiililaitteilla on tärkeää, sillä yhä useammat ihmiset käyttävät nettisivuja mobiililaitteilla. Tällä työkalulla voit tarkistaa, onko verkkosivusto mobiiliystävällinen. Core Web Vitals tekee mobiilisuorituskyvystä entistä suuremman tekijän Googlen algortimissä. Siksi on tärkeää, että verkkosivustot toimivat erinomaisesti myös mobiililaitteilla.
Hyvä käyttökokemus ei ole vain nopeita latausaikoja. Tässä on muutamia asioita, joita voit tehdä itse parantaaksesi mobiilikäyttökokemusta:
Kännykän näytön tila on rajallinen, joten sisältö kannattaa pitää yksinkertaisena. Käytä lyhyitä, ytimekkäitä lauseita ilman lisäsanoja, mutta muista, että sisällön tulee olla sama pöytäkoneilla ja mobiililaitteilla. Oidom tekee siitä helppoa sillä sivusto optimoidaan automaattisesti toimimaan kaikilla laitteilla.
Käytä mahdollisimman vähän erilaisia fontteja. Mitä yhtenäisempi kirjasintyyppi on, sitä helpommin tekstit ovat luettavissa pieniltä näytöiltä. Käytä esimerkiksi yhtä fonttia otsikoissa ja toista leipätekstissä. Pienille näytöille suositellaan päätteettömiä fontteja (sans-serif). Oidomilla tehtyjen nettisivujen fonttien vaihto onnistuu helposti teeman asetuksista.
Google tarjoaa useita työkaluja, joilla omien ja muidenkin sivujen Core Web Vitals -arvoja voi testata.
Google Lighthouse on ehkä helpoin tapa mitata, jos käytät Chrome selainta. Lighthouse on Googlen kehittämä avoimen lähdekoodin työkalu, joka auttaa kotisivujen nopeuden, hakukoneoptimoinnin, käytettävyyden ja saavutettavuuden optimoinnissa. Lighthousen löydät työkaluihin pääset joko klikkaamalla sivua hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla "Tarkista" tai valitsemalla Chromen päävalikosta "Näytä" -> "Kehittäjälle" -> "Kehittäjän työkalut". Raportti ajetaan painamalla "Generate Report" -painiketta. Testin tulokset voivat vaihdella testikerroittain, joten testi kannattaa ajaa muutamaan otteeseen. Testaus kannattaa tehdä mobiililaitteella, niin kuin testissä oletuksena onkin valintana.
Pagespeed Insights on Googlen suoraan netissä toimiva palvelu. Löydät sen osoiteesta: https://pagespeed.web.dev/
Jos nettisivulla on tarpeeksi kävijöitä kertoo Pagespeed Insights todellisten sivustolla vierailleiden käyttäjien kokemukseen perustavaa tietoa. Jos käyttäjädataa ei ole riittävästi saatavilla, ajetaan tavallinen Lighthouse-tyyppinen testi sivulle suoraan.
Jokainen nettisivu kannattaa aina lisätä Google Search Consoleen. Sitä kautta saat arvokasta tietoa sivusi toiminnasta ja näet helposti jos jossain on ongelmia. Expirence kohdan alta lötyyy myös Core Web Vitals sivu, mikä kertoo kuinka hyviä tuloksia eri sivusi on saanut. Tässäkin kannattaa katsoa lähinnä mobiili-tuloksia.
Oidom optimoi jokaisen nettisivun, jotta ne saisivat hyvät Core Web Vitals -tulokset. Viime aikoina olemme tehneet seuraavia nettisivujen toimintaa nopeuttavia parannuksia Oidom-kotisivukoneeseen:
Kuvat ovat yleensä verkkosivuston suurimpia tiedostoja ja viivästävät sivun latautumista merkittävästi niiden lataamisen aikana. Kuvat voivat pudottaa Core Web Vitals -arvoja ja siten vahingoittaa tuloksia hakukoneissa. Uusimmissa päivityksissämme olemme ottaneet käyttöön tuen AVIF-kuville. Muunnamme jokaisen Oidomissa ladatun kuvan AVIF-kuvamuotoon. AVIF on optimoitu kuvamuoto, joka luotiin kuvien pienentämiseksi säilyttäen samalla laadun. AVIF-kuvat ovat kooltaan jopa 10 kertaa pienempiä kuin PNG- tai JPG-kuvat. Selaimessa, joka ei vielä tue AVIF-kuvia, näytämme kuvat PNG-muodossa.
Oidomissa voit valita fontteja laajasta Google-fonttien valikoimasta. Google Fontit voivat kuitenkin latautua hieman hitaasti, eikä niiden käyttö ole GDPR-yhteensopivaa. Muutimme fontit latautumaan paikallisesti oman CDN:n kautta. Näin ollen fontit latautuvat entistä nopeammin ja turvallisemmin.
Oidomilla tavoitteenamme on tehdä internetistä osaltamme helpompaa. Hyvien Core Web Vitals -tuloksien saavuttaminen ei yleensä ole niin helppoa ja sivujen optimointi vaatii paljon työtä. Oidomin kanssa se on helppoa. Työskentelemme jatkuvasti tehdäksemme Oidomilla tehdyistä verkkosivustoista entistäkin nopeampia. Tulevaisuudessa teemme parannuksia kolmannen osapuolen skriptien lataukseen, karttaosion lataamiseen ja Javascriptin toimintaan.
Ma-su (9-19)
Sähköposti: [email protected]
© Oidom Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Käyttöehdot • Tietosuojaseloste •